Meer resultaten
Vanaf 1 april 2025 geldt er in de binnenstad van Groningen een zero-emissiezone. Dit betekent dat bedrijfs- en vrachtauto's die de zone in willen, uitstootvrij moeten zijn. De zone bestaat uit hetzelfde gebied als het venstertijdengbied en geldt binnen de Diepenring, Westerhaven en Sledemennerbuurt.
Voor bestaande bedrijfs- en vrachtauto's is er een overgangsregeling tot uiterlijk 2030. Zo werken we samen aan een schonere lucht, minder geluidsoverlast en meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Voor personenauto's verandert er niets.
Op de kaart ziet u waar de zero-emissiezone ligt. Om de overgang naar duurzame bedrijfslogistiek te vergemakkelijken, zijn binnen de zone diverse voorzieningen gerealiseerd. Er zijn laadpalen voor elektrische voertuigen en twee standplaatsen voor deelmobiliteit. Net buiten de zone bevindt zich een logistieke hub waar goederen worden verzameld en verder gedistribueerd worden binnen de zero-emissiezone.
Binnen de zero-emissiezone gelden venstertijden. Bedrijfs- en vrachtauto's mogen de zone alleen inrijden tussen 05:00 en 12:00 uur. Buiten deze tijden is een ontheffing nodig. Let op: een ontheffing voor de venstertijden is niet hetzelfde als een ontheffing voor de zero-emissiezone. Voor toegang tot de zero-emissiezone is een aparte ontheffing vereist.
In sommige gevallen is een ontheffing mogelijk. Dit geldt bijvoorbeeld als er nog geen uitstootvrije voertuigvariant beschikbaar is of als er een lange levertijd geldt. Daarnaast kan iedereen jaarlijks maximaal 12 incidentele ontheffingen aanvragen. Meer informatie over ontheffingen en de aanvraagprocedure vindt u op de website van de Gemeente Groningen.
Kunt u geen ontheffing krijgen? Of wilt u zo snel mogelijk verduurzamen? Dan zijn er verschillende mogelijkheden:
Groningen is niet de enige stad met een zero-emissiezone. Samen met 29 andere gemeenten werken we aan een forse CO2-besparing. Zo dragen we bij aan de doelstellingen van het nationale klimaatakkoord en bouwen we aan een duurzamere stad voor iedereen.
Milieudienst Groningen speelt hierin al een actieve rol door in te zetten op waterstofvoertuigen, die geen uitstoot hebben en sneller kunnen tanken. Deze voertuigen worden aangedreven door zonne- en windenergie, wat bijdraagt aan een groener stadsvervoer.